Rólunk írták

Sajtómegjelenések

Értékteremtő munkára találhatnak

A napokban Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke adta át a Gordisán kialakított házi savanyítóüzemet. (x)

A faluban kétéves működő Start Közmunkaprogramhoz kapcsolódóan pályázati támogatásból kialakított, teljesen felszerelt egységben hagyományos receptek alapján készítenek savanyúságokat, amit helyben használnak fel, illetve siklósi intézmények részére értékesítenek. Az üzemben évek óta állástalanok találhatnak megélhetésre, tizenkét közfoglalkoztatott számíthat hosszú távon is a foglalkoztatására.

Az üzem létrehozása, az a folyamat, ahogy a község eljutott idáig, igazolja azt a vállalt és képviselt állításunkat, hogy Magyarországon ma lehet fejleszteni, beruházni, értéket teremteni – szögezte le a fideszes politikus az üzem ünnepélyes átadásakor. – Mi a fejlesztés és a beruházás oldalán állunk, a helyiek elmondják, mit is szeretnének, kopogtatnak az ajtón, az állam beengedi őket, s ha az igényt értelmesnek és támogathatónak tartja, a tárgyalás, a megegyezés után jön a pénz, és a falak állnak. Az elmúlt három évben a kormány, évről évre fokozatosan támogatta a mai beruházás előkészületeit. Mindeközben jött ide ÖNHIKI-s támogatás, és Gordisa egyébként nem nagy adóssága is nulla forint lett az adósságkonszolidáció után. A savanyítóüzem tizenkét közfoglalkoztatott embernek, tizenkét családnak ad értelmes, értékteremtő munkát. Pár héttel ezelőtt, amikor Gilvánfán átadtuk azt a nyolc vályogházat, amit a közfoglalkoztatottak építettek saját maguknak, akkor is azt mondtam: a közfoglalkoztatás célja értékteremtő munkát adni azoknak, akiknek a versenyszféra átmenetileg vagy tartósan nem képes állást nyújtani. Sok év alibi hozzáállása után, amikor az állam a segélyezésben és nem a munka alapú társadalom létrehozásában volt érdekelt, amikor alibi közmunkaprogramokkal operáltak a döntéshozók, nos, ennek a korszaknak 2010-ben véget vetettünk – fogalmazott Tiffán Zsolt.

– Az értelmes és értéket teremtő közmunka aránya ma sokkal nagyobb, mint korábban volt. Ráadásul a képzéssel összekapcsolt közmunkarendszert is megindítottuk, ami végképp új alapra helyezi a közmunkaprogram megítélését. A közmunkaprogram lényege, hogy az embereket visszavezessük az aktív munka világába, de ez a folyamat azoknak is érdekük, akik az adóforintjaikat adják a rendszer fenntartására, hiszen nem a munkanélküliség és a segélyezettség állapotának fönntartására költjük el az pénzüket, hanem munkát adunk az embereknek. Minderre jó példa a gordisai üzem, ahol majd olyan termékek készülnek, akár a szélesebb piac számára is, amiket közfoglalkoztatott emberek állítanak elő – tette hozzá.

forrás: bama.hu

Vásárok, kiállítások, bemutatkozások

2014. május 24., Vajszló – Termékfesztivál 

2014. június 21., Felsőszentmárton“Édes-Sós-Savanyú” termékfesztivál

2014. szeptember 24., SzentlőrincJárási Munkaügyi központok bemutatkozása

2014. október 7., BudapestBelügyminisztérium – bemutatkozás

2015. ősz – 2016 tavasz, PécsASZPIK, Pécsi vásár, Mosolymanó termelői piac

2016. tavasz, Siklós  Vásár, minden szombaton